Kup w przeciągu: 

12

[22.04,23.04,29.04,30.04,06.05,07.05,13.05,14.05,20.05,21.05,27.05,28.05]

a zamówienie wyślemy jeszcze dzisiaj

Dzisiaj nie wysyłamy.

Dzisiaj już nie wysyłamy. Paczka zostanie wysłana jutro.

Co to jest koniak? 0
Co to jest koniak?

 

Koniak Hennessy

Koniakiem nazywamy trunek posiadający zwykle bursztynową barwę, który zawiera około 40% alkoholu. Nazwa pochodzi od miejscowości Cognac leżącej we Francji. Nazwa tego produktu została zastrzeżona prawnie. To oznacza, że nie każda firma wytwarzająca alkohol może nazwać go koniakiem. Ten trunek leżakuje w beczkach, które zostały wykonane z drewna dębowego. Po dwóch latach jest rozlewany do butelek. Jednym z najbardziej znanych koniaków jest ten o nazwie Hennessy. Co ciekawe założycielem destylarni, która stała się słynna dzięki temu alkoholowi wcale nie był Francuz. Richard Hennessy był Irlandczykiem. W XX wieku miała miejsce współpraca tej firmy z tak znanymi markami kojarzącymi się z luksusem, jak Moët et Chandon i Louis Vuitton. W ofercie oprócz znakomitego trunku pojawiły się więc również biżuteria i kosmetyki. Obecnie Hennessy jest uważany przez wiele osób za najlepszy koniak. Na uwagę zasługuje nie tylko smak tego trunku, ale również wygląd butelek. Już na pierwszy rzut oka widać, że mamy do czynienia z produktem pochodzącym z najwyższej półki, który ma za zadanie spełnić wysokie oczekiwania koneserów koniaku. Co można powiedzieć o smaku tego alkoholu? Ci, którzy już go próbowali wyczuwają zarówno nutę suszonych owoców, jak też wanilię. Zaleca się serwowanie tego trunku wraz z takimi przysmakami, jak czekolada. Dodatkowo podkreślą one smak koniaku Hennessy. Charakterystyczne dla tego trunku jest to, że w jego skład wchodzi kilkadziesiąt destylatów. Ciekawostką jest uznanie, jakim cieszy się ten alkohol wśród amerykańskich raperów. Wspominali o nim w swoim utworach tacy giganci tego gatunku muzycznego, jak 2Pac i 50 Cent.

 

Koniak Meukow

Coraz więcej Polaków jest zainteresowanych zakupem butelki koniaku. Widać to w statystykach sprzedaży tego rodzaju alkoholu. Wydaje się, że ten trend nie ulegnie już odwróceniu. Nie dziwi więc fakt, że na wielu popularnych polskich portalach internetowych są publikowane artykuły na temat koniaku. Trunek ten pochodzi z Francji. Nazwa nawiązuje do miasta Cognac. Gdyby nie ten alkohol zapewne nie byłoby ono tak znane na świecie, jak jest obecnie. Warto podkreślić, że nie każdy producent trunków może tak po prostu nazwać sprzedawany przez siebie alkohol koniakiem. Nazwa tego napoju alkoholowego została zastrzeżona prawnie. Jest produkowany ze starannie dobranych winogron. Chodzi tutaj konkretnie o szczep noszący nazwę Ugni Blanc. Takie rośliny są uprawiane we francuskim regionie Charente-Maritime. Koniak leżakuje w beczkach z drewna dębowego przez okres dwóch lat. Wtedy rozlewany jest do butelek. Jednym z jego najbardziej docenianych gatunków jest Cognac Meukow. Nazwa nie kojarzy się z Polską. Warto jednak odnotować, że bracia Meukow pochodzili z ziem śląskich leżących dziś w granicach naszego kraju. Otrzymali oni od cara Rosji zadanie zaopatrzenia jego dworu w koniak. Właśnie w tym celu wysłano ich do Francji. Zostali tam na dłużej zajmując się produkcją alkoholu. Nie było im wcale łatwo dostarczyć takie ilości trunku, które w pełni zaspokoiłyby rosyjskie potrzeby. Należy zaznaczyć, że nazwa tego koniaku jest dużo młodsza, niż może się wydawać. Ten trunek zaczął być oficjalnie nazywany Cognac Meukow dopiero w 1947 roku. Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem alkoholu z najwyższej półki, to powinieneś zamówić butelkę właśnie tego napoju alkoholowego.

 

Koniak Camus

Koniak to trunek o bursztynowej barwie, który posiada zazwyczaj 40% alkoholu. We Francji znany jest pod nazwą eau-de-vie, co oznacza wodę życia. Ten alkohol całkiem słusznie kojarzony jest z tym właśnie krajem. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Cognac. Jest zastrzeżona prawnie. Nie każdy producent trunków może więc nazwać tak wytwarzany przez siebie napój. Osoby głębiej interesujące się tematem zapewne wiedzą o tym, że do produkcji koniaku wykorzystywane są winogrona ze szczepu Ugni Blanc. Można na nie natrafić w takich miejscach we Francji, jak Charente-Maritime. Za najważniejszy etap procesu powstawania koniaku uważa się jego dojrzewanie w beczkach wykonanych z drewna dębowego. Musi ono potrwać przynajmniej 2 lata. Dopiero wtedy alkohol jest rozlewany do butelek. Ten opis dotyczy również trunku o nazwie Cognac Camus. Rodzinna firma zajmująca się jego wytwarzaniem istnieje od lat 60. dziewiętnastego stulecia. Obecnie prowadzi ją kolejne już pokolenie. Nie jest to ewenement w świecie alkoholi, gdzie często można natrafić na rodzinne przedsiębiorstwa. Cyryl Camus aktualnie stoi na czele firmy jako przedstawiciel 5. już pokolenia. Nic nie wskazuje na to, aby biznes miał zostać przejęty przez kogoś innego. Cognac Camus to propozycja dla fanów dobrego alkoholu. Taki produkt można z całą pewnością zaliczyć do tych z górnej półki. W Polsce nie jest to jeszcze zbyt dobrze znany trunek. Możesz jednak znaleźć wiele informacji na jego temat w internecie, są one dostępne w naszym języku. Jedną z propozycji Cognac Camus jest alkohol z wyspy Ré, który charakteryzuje się specyficznym smakiem.

 

Koniak Martell

Koniak to alkohol stale zyskujący popularność na terenie naszego kraju. Wydaje się, że ten trend nie ulegnie już odwróceniu. Trunek posiada charakterystyczną bursztynową barwę. Zawiera około 40% alkoholu. Pochodzi z Francji a konkretnie z miejscowości o nazwie Cognac. W tym kraju mówi się o nim eau-de-vie, co można przetłumaczyć jako woda życia. Winogrona używane do produkcji tego alkoholu są starannie wybierane. Wykorzystuje się te ze szczepu Ugni Blanc. Są uprawiane w takich regionach Francji, jak Charente-Maritime. Głębiej zainteresowani tym tematem znajdą wiele informacji w internecie na portalach poświęconych alkoholowi. Cognac Martell uważany jest za jeden z najlepszych trunków. Jego historia zaczyna się w 1715 roku, kiedy to kupiec Jean Martell rozpoczął działalność handlową w mieście Cognac. Okazało się, że założone przez niego przedsiębiorstwo działa sprawnie i szybko się rozwija. Kiedy Jean zmarł w 1753 roku jego rodzina przejęła kontrolę nad destylarnią. Wiek XIX był bardzo udany dla tego producenta alkoholu. Stał się on wtedy znany także poza granicami Francji. Potomkowie Jeana Martella nie mieli powodów do narzekania również w XX stuleciu. Jako ciekawostkę można podać fakt podawania tego alkoholu na pokładzie słynnego samolotu Concorde. Cognac Martelle leżakuje w beczkach wykonanych z drewna dębowego. Nie ścina się przypadkowych drzew. Materiał na beczki pochodzi z lasów Tronçais. Jak widać wszystko jest tutaj dokładnie przemyślane, nawet kwestia pochodzenia drewna wykorzystywanego w procesie leżakowania alkoholu. Nie każdy producent trunków ma takie profesjonalne podejście do swojej pracy. Młodsze roczniki Cognac Martelle mają charakterystyczny owocowy smak. Te starsze cechują się aromatyczną nutą smakową.

Komentarze do wpisu (0)

  • SSL Bezpieczne zakupy

  • 14 dni na zwrot towaru

  • Szybka wysyłka

  • korzystne ceny

  • sprawdzona jakość

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium