263,00 zł
Cena regularna:
279,00 zł
32,00 zł
Cena regularna:
39,00 zł
18,90 zł
Cena regularna:
22,00 zł
KONIAK REMY MARTIN
359,00 zł
Koniak (cognac) Remy Martin
Koniak Remy Martin pochodzi z domu koniaku powstałego w 1724 roku i zaliczany jest do koniaków o znaczącej renomie. Oznaczenie „Fine Champagne” wskazuje na co najmniej 50-procentową zawartość eaux-de-vie z okręgu Grande Champagne i Petite Champagne, które bazowo są starzone w dębowych beczkach dębu Limousin przez minimum 4 lata, a niektóre nawet przez 12 lat. W tym czasie nabierają bardziej okrągłego smaku i różnych aromatów z drewna, ale też poprzez przenikanie wszystkich składników destylatu. Wielopokoleniowa tradycja domu Remy Martin pozwoliła na rozwój i prowadzenie interesów już przez niemal trzy stulecia, w ciągu których poziom alkoholi tam produkowanych doprowadzono do mistrzowskiego poziomu. Największy udział w produkcji koniaku mają winogrona Ugni Blanc, z którego szczepu otrzymywane jest kwaśne wino. Następnie poddaje się je procesowi destylacji aż do otrzymania wysokoprocentowego koniaku. Po czym trafia do beczek wykonanych ze stuletnich dębów, by po czasie starzenia docelowo trafić do butelek po kupażowaniu, czyli mieszaniu ze sobą różnych destylatów w celu osiągnięcia ostatecznego smaku.
Historia koniaku jest z perspektywy lat niewiele dłuższa, ponieważ pochodzi sprzed czterystu lat. Jednak wcześniej znany był destylat otrzymywany w taki sam sposób, czyli brandy. Główna różnica pomiędzy brandy a koniakiem wynika z pochodzenia owoców przeznaczanych do produkcji wina. Koniakiem możemy nazywać wypalanki pochodzące z regionu Cognac we Francji. Bardzo doświadczony koneser przyzna, że francuski koniak jest o wiele szlachetniejszy w smaku i produkcji, dlatego nazywanie go eaux de vie (fr. woda życia) jest całkowicie uzasadnione.