89,90 zł
Cena regularna:
99,00 zł
89,90 zł
Cena regularna:
102,90 zł
153,00 zł
Cena regularna:
172,00 zł
Tequila Rooster
Tequila Rooster
Tequila Rooster to wyjątkowa odmiana tequili, która jest wytwarzana wyłącznie z soku niebieskiej agawy bez domieszek innych odmian. Jest dwukrotnie destylowana w stalowych nierdzewnych alembikach, a następnie leżakowana w dębowych beczkach po Bourbonie. Dzięki takiemu procesowi ma przyjemny aromat dębiny, przez który przebijają się nuty czekoladowe, kawowe i tytoniowe, natomiast w smaku wyczuwalny jest waniliowy karmel z dębowym wykończeniem. Zależnie od tego, jak długo i czy w ogóle jest leżakowana przybiera inny odcień – od białego (Rooster Rojo Blanco) przez złocisty o delikatniejszym smaku (Rooster Rojo Reposado) po co najmniej roczny trunek, który ma ciemną bursztynową barwę i bardziej rozbudowany bukiet smakowy (Rooster Rojo Añejo). Te alkohole będą dobrą bazą do drinków smakowych, Blanco i Resposado solo pijane są w wąskim wysokim kieliszku do wódek, a Añejo w wersji sauté należy podawać w kieliszkach do wina lub do brandy (tulipanowy kieliszek na krótkiej nóżce). Zaleca się, by tequile Añejo pijać solo, ponieważ w koktajlach zgubi się jej złożony smak, nad którym warto spędzić choć chwilę. Tequile dobrych gatunków bez mieszanek z innymi destylatami można bez problemu pić czystą, ponieważ jej smak nie jest aż tak ostry, jaki znamy ze stereotypowych opowieści o ostrym, pieprznym smaku tego trunku.
Mimo że marka Rooster Rojo jest stosunkowo nowa, ponieważ powstała w roku 2000 w Meksyku w stanie Jalisco w miejscu dawnej destylarni Fabrica de Tequilas Finos. Producentem jest Arturo Fuentess Cortes, który próbował odnaleźć smak wyrażający charakter jego ojczyzny i tak powstała tequila Rooster Rojo z czerwonym kogutem na etykiecie.