153,00 zł
Cena regularna:
172,00 zł
139,00 zł
Cena regularna:
149,00 zł
63,90 zł
Cena regularna:
69,00 zł
KONIAK HENNESSY
Cognac Hennessy - koniak
Koniak Hennessy jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych koniaków na świecie i najczęściej serwowanym od końca XVIII wieku początkowo we Francji. Pierwszym producentem tego koniaku był Richard Hennessy – Irlandczyk, który pojawił się w miejscowości Cognac w 1765 roku i zainteresował się miejscową tradycją, tworząc własną recepturę. Rodzinna firma szybko osiągnęła dużą sławę, eksportując swój koniak do Londynu, a w XIX wieku wybił się na rynek światowy i podbił serca oraz kubki smakowe arystokracji. Od początków firmy prowadzeniem destylarni zajmuje się Hennessy, jest przekazywana z rąk do rąk już od ośmiu pokoleń.
Koniak jest produkowany poprzez destylację wina, a ten konkretny dzięki dwukrotnej destylacji wina Ugni Blanc, którego szczep winogron ma w regionie Cognac najlepsze warunki do wzrostu. Prawdziwe Hennessy jest gotowe do spożycia po kilku latach leżakowania w dębowych beczkach, robionych specjalnie do starzenia tego trunku. Zależnie od zamierzonego celu leżakuje od dwóch i pół roku do ośmiu lat. Najbardziej szlachetny sposób podawania koniaku to saute w kieliszkach tulipanowych, by podgrzewając dłonią dół kieliszka, wydobywać z alkoholu najlepsze aromaty suszonych owoców, korzennych przypraw, drzewa dębowego, wanilii. Jednakże można dowolnie popijać koniak, na przykład z kostką lodu lub na schłodzonych kamieniach. Nie ma także przeciwwskazań do używania koniaku jako baza do drinków, a jednym z prostych i pysznych drinków jest French 75, który składa się z 40ml Hennessy, 20ml syropu cukrowego, 50ml świeżego soku z cytryny i dla dopełnienia kieliszka dowolny szampan lub Prosecco. Smacznego!