
Kolor
Zawartość alk.%
Pochodzenie
Cena
-
od
do










Prawdziwe szampany francuskie, co warto o nich wiedzieć?
Szampan jest winem musującym, którego nazwa wywodzi się od nazwy regionu, gdzie produkuje się go najwięcej, czyli w Szampanii we Francji. Najczęściej wytwarzany jest ze szczepów Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Nie jest sztucznie nasycany dwutlenkiem węgla, a swoje bąbelki zawdzięcza fermentacji w butelce już po zakorkowaniu, dlatego w butelce powstaje wysokie ciśnienie. Wysokiej jakości szampan to cenny i pożądany alkohol przez smakoszy. Dobra renoma, wyjątkowy smak i właściwość powtórnej fermentacji czynią z szampana idealny napój do wznoszenia toastów.
Oryginalny szampan produkowany jest z kilku win bazowych, które są mieszanką z różnych roczników i odmian. Szampany precyzyjniej selekcjonowane są mieszankami win z konkretnego rocznika, a proces mieszania rozpoczyna się w kolejnym roku po zbiorze winogron. Proporcje wykorzystywanych win zależą od tajemnej receptury producenta. Po zrealizowaniu przepisu tak powstałe wino jest przelewane do butelek, w których dojrzewają z dodatkiem drożdży i cukru, by doprowadzić do procesu wtórnej fermentacji. Butelki w czasie dojrzewania umieszczane są szyjkami do dołu i leżakują tak co najmniej 15 miesięcy w pomieszczeniach o temperaturze 3 – 5°C i dla lepszego efektu fermentacji butelki codziennie są obracane. Ten zabieg pomaga oczyścić napój z osadu z drożdży i kiedy minie czas dojrzewania, przeprowadza się oczyszczanie. Szyjkę butelki zamraża się w roztworze solanki, by móc pozbyć się zebranego w niej osadu. Po tym pozostałe miejsce uzupełniane jest winem bazowym, a szampan jest dodatkowo słodzony lub niesłodzony – zależnie od rodzaju trunku. Jeśli chodzi o klasyfikację szampana ze względu na słodkość, to ich podział jest identyczny jak w przypadku win.
Szampany z Francji jakie znajdziecie w naszym sklepie:
-
Szampan Devaux - Devaux to białe musujące wino wytrawne wytworzone z mieszanek win bazowych ze szczepów winogron Chardonnay i Pinot Noir. Wina powstałe z białych odmian winogron jak chardonnay nazywane są „blanc de blanc”, natomiast z ciemnych odmian „blanc de noirs”, natomiast różowe jest opatrzone francuskim słowem „rosé”. Devaux jest szampanem białym, mimo że powstało z jasnych i ciemnych winogron, jednak produkcja białego wina z ciemnych owoców jest możliwa, o ile odpowiednio dobrze odseparuje się skórki. Szampan ten dojrzewał co najmniej 3 lata w butelce zanim został oczyszczony z osadu drożdżowego. W tym czasie oryginalne szampany osiągają 12-12,5% zawartości alkoholu. Szczelnie zakorkowany szampan, mimo że służy do świętowania, może być niebezpieczny podczas otwierania. W butelce na skutek wtórnej fermentacji wina tworzy się ciśnienie porównywalne do ciśnienia w oponach samochodu. Po efektownym otwarciu trunek zachwyca aromatami kwiatowymi poprzez subtelną wanilię i przyprawy, a kończy drożdżowym zapachem pieczonej brioszki. To nie wszystko, czym może nas zaskoczyć, ponieważ wlewany do kieliszka tworzy na powierzchni lekką piankę utrzymującą się długo ponad złocistym napojem. W smaku okaże się świeży, lekko cytrusowy z dodatkiem kremowej śmietanki na finiszu. Szampan stał się alkoholem do wznoszenia toastów dopiero w drugiej połowie XIX wieku, czyli niemal czterysta lat po opracowaniu jego receptury. W XIX wieku szampan pojawił się na salonach i tworzono domy Szampana na wzór winiarni, które świetnie propagowały we Francji. Szampan zwykło się serwować jako aperitif do przystawki w postaci serów i owoców morza lub do deseru łączącego owoce i gorzką czekoladę.
-
Szampan Dom Perignon nosi swą nazwę na cześć benedyktyna Pierrea Pérignona, który w XVII wieku usprawnił proces produkcji szampana i recepturę doboru najlepszych odmian winogron do win bazowych. Producentem jest Moët et Chandon, którego produkty to klasyczne szampany, które zasłużyły na to miano. Wytwarzane według pierwotnej receptury z winogron zbieranych jednego roku, więc widniejący na etykiecie napis „vintage” oznacza szampana rocznikowego. Taki trunek jest tworzony na bazie win otrzymanych z winobrania z jednego roku. Szampany Dom Pérignon występują w wersji białej i różowej. Odmiana Dom Pérignon Vintage Brut to klasyczny biały, wytrawny szampan, którego każdy rocznik ma swój niepowtarzalny charakter. Jego produkcja jest bardzo złożona, a dojrzewanie trwa blisko 8 lat. Różowa odmiana będzie miała bardziej wyrazisty smak pozyskiwany z winogron Pinot Noir. Dom Pérignon Vintage Plentitude 2 jest również białym szampanem rocznikowym, lecz prezentuje o wiele wyższy poziom, ponieważ producent poświęca na niego aż 15 lat na cały proces otrzymania tego trunku. Jego smak jest wyjątkowo bogaty, ale bardzo dobrze zbalansowany. Poszczególne odmiany różnią się od siebie walorami smakowymi, co wynika głównie z proporcji win bazowych. Butelki są ozdobione w taki sposób, by zaznaczyć prestiż marki – szyjka butelki jest owinięta czarną folią imitującą prawdziwą skórę. Taki wygląd nadaje jej elegancji i dobrze sprawdzi się jako prezent do uczczenia specjalnej okazji. Sprawdź, czy Dom Pérignon będzie Twoim ulubieńcem!
-
Szampan G. H. Mumm - George Hermann Mumm, którego nazwisko nosi szampan, zdecydował się nie tylko na specjalną selekcję owoców, ale także na dodanie mieszanki wina typu reserve w końcowej fazie produkcji. Dodawane wina rezerwowe nadają szampanowi waniliowych aromatów, które pozyskują z dębowych beczek, w których leżakują. Najbardziej wyczuleni smakosze potrafią wyczuć w nim prażone orzechy oraz aromat pieczonego chleba, a nawet lekkich nut dębu amerykańskiego. Całość jest wyjątkowo gładko skomponowana dzięki mieszance win bazowych, w których największy udział ma szczep Pinot Noir, drugim wyczuwalnym smakiem jest odmiana Chardonnay i odrobina Pinot Meunier. Smak G. H. Mumm prezentuje wysoką klasę i elegancję w każdym towarzystwie, a dzięki prostej butelce z symboliczną wstążką będzie smaczną ozdobą przyjęcia. Orzeźwiający smak wyciszony wanilią i prażonymi orzechami komponują się w ustach niczym najsmaczniejsza kremówka posypana płatkami orzechów. Jednak poleca się podawać go z mało słodkimi deserami lub słonymi przystawkami, serami i sałatkami. Ma okrągłą strukturę i zapewnia długi winny finisz. Szampan G. H. Mumm mogą pełnić różne funkcje, ponieważ świetnie sprawdzą się jako alkohol do uczczenia niezwykłej okazji, podany przed posiłkiem lub do posiłku w celu podkreślenia smaku dania. Nie martw się nietaktem, podając różowy alkohol wraz z owocowymi przekąskami – intensyfikują smak trunku. Oryginalna receptura szampana obejmuje długi czas fermentacji zabutelkowanego wcześniej wina, podczas którego zyskuje w naturalny sposób uwielbiane przez wszystkich bąbelki.
-
Szampan Moet & Chandon - Wytrawne i półsłodkie francuskie szampany Moet & Chandon to produkt domu szampana o tej samej nazwie, którego twórcą był Claude Moët. Owy trunek jest wynikiem bardzo skomplikowanej mieszanki win uzyskanych z trzech odmian winogron Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Ponad sto rodzajów win po dodaniu ich do siebie leżakują zabutelkowane ponad 30 miesięcy, co sprawia, że powstały alkohol ma wielowarstwowy smak. Zaczyna się świeżo, owocowo, by z czasem przejść w smak świeżych bułek wprost po upieczeniu i zakończyć wszystko gładkim orzechowym smakiem. Ta łagodność wynika z długiego okresu fermentacji, ponieważ w tym czasie najlepsze właściwości unoszą się i pozostają w trunku, a osady i ostre smaki są usuwane wraz z drożdżowym dodatkiem. Zapach natomiast może zaskoczyć, ponieważ odkrywa się w nim odrobina suszonych słodkuch owoców, cynamonu, a nawet miód i migdały. W naszym sklepie znajdziesz odmiany wytrawne i półsłodkie w butelkach o różnej pojemności przygotowanych do świętowania w większym lub mniejszym gronie. Szampany Moët & Chandon pojawiają się na ważnych uroczystościach świata sztuki, filmu czy sportu, a marka ta traktowana jest za bardzo ekskluzywną wśród alkoholi. Nawet już po pojawieniu się tej marki na rynku alkoholi została ona zauważona i doceniona przez Ludwika XV, co może być wyznacznikiem jakości od początków istnienia Moët & Chandon. Marka jest ceniona nie tylko w Europie, ale i na całym świecie – możemy obserwować występowanie butelek Moët & Chandon w wielu filmach, a producent rokrocznie jest gwiazdą i sponsorem festiwali i gal filmowych na cały świecie.
-
Szampan Piper-Heidsieck - Marka z założenia celowała w najwyższe warstwy społeczne od pierwszych lat swojego istnienia, czyli od 1785 roku. Szampan Piper-Heidsieck jest luksusowym trunkiem powstałym z połączenia szczepów Pinot Noir i Pinot Meunier rosnących w rejonie Szampanii. Biały wytrawny szampan o zawartości 12% alkoholu najlepiej smakuje podawany w temperaturze 6-10 °C, mimo to warto także spróbować go także w wersji schłodzonej albo z kostką lodu lub zamrożonymi owocami, dzięki czemu możemy uzyskać ciekawy efekt wizualny i smakowy. Podczas picia delikatnie musuje i uwalnia zapach gruszek i jabłek, a na skutek fermentacji możemy odczuwać w smaku cytrusy. Jest klasycznym szampanem do toastów, ale swoją rolę odegra również jako aperitif, dla zaostrzenia apetytu. Polecamy podawać go do dań z ryb i owoców morza, w których cytrusowe nuty świetnie zgrają się z morskimi smakami. Jest jednym z najstarszych domów szampana i obecnie jednym z największych producentów, ponieważ przypadł do gustu wielu gwiazdom. Marylin Monroe lubowała się w tym trunku i marka Piper-Heidsieck stała się oficjalnym alkoholem podawanym podczas festiwalu filmowego w Cannes. Marka ma swoje stałe klasyczne butelki wykończone złotym papierem oraz tworzy edycje limitowane pudełek w kształcie szminki, perfum czy wafelka z lodami. Szampan jest komponentem niemal setki win bazowych z odmian winogron z Szampanii i wina Reserve. Dzięki takiemu połączeniu, które dojrzewa w butelkach z dodatkiem drożdży dla uzyskania słynnych szampańskich bąbelków, możemy być pewni jego zdecydowanej owocowej struktury.
-
Szampan Pommery Brut - Pommery Brut zachwyci Cię świeżością i kwaśnym posmakiem, co osiąga się poprzez połączenie Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay w idealnie równych częściach. Ten owocowy trunek pochodzi z samego serca Szampanii we Francji i zaliczany jest do wielkich marek szampana. Pommery Champagne jest rodzinnym domem szampana, którym zarządzała żona zmarłego założyciela. Osamotniona Louise Pommery przejęła biznes i podjęła się wprowadzenia na rynek nowego, brutalnego szampana, czy też – suchego. Pommery Brut to szampan wytrawny wytwarzany według tradycyjnej oryginalnej receptury nasycania dwutlenkiem węgla podczas wtórnej fermentacji wina w butelkach, lecz bez dosładzania. Pod koniec XIX wieku było to niezbyt popularną praktyką, ponieważ powszechnie wybierano wina słodkie i półsłodkie. Dziś wino lub szampan wytrawny podawany do obiadu to nieodłączny dodatek w wielu domach, choć w Polsce jeszcze nie jest to często praktykowane. W szampanach Pommery Brut, oprócz orzeźwiającego smaku owoców, można znaleźć także suszone morele oraz zapach świeżo pieczonego chleba. Delikatne bąbelki musujące w ustach sprawiają, że odczuwamy wszystkie smaki intensywniej. Dotyczy to także posiłków, z którymi taki trunek jest podawany, choć w szczególności pasuje on do owoców morza, ryb i pieczonych warzyw. Naszym faworytem na idealne danie do Pommery Brut są pieczone szparagi z sosem beszamelowym. Typowa dla win zawartość alkoholu 12% pomoże zmotywować Twój układ trawienny do bardziej efektywnej pracy po posiłku.
-
Szampan Veuve Clicquot to wytrawny trunek, będący harmonijnym połączeniem win z trzech głównych gatunków winogron Pinot Meunier, Pinot Noir i Chardonnay. Firma Veuve Cliquot Ponsardin powstała w 1772 roku w Reims ustanowiła poprzeczkę jakości swoich trunków bardzo wysoko. Już samo motto świadczy o niemałych ambicjach założycieli: Jest tylko jedna jakość – najwyższa! Szampany poddawane są wyjątkowo długiemu okresowi dojrzewania, ponieważ po przelaniu mieszanki win do butelek leżakują z dodatkiem drożdży przez minimum sześć lat do uzyskania tej idealnej jakości i bąbelków, które odróżniają szampana od innych alkoholi na bazie wina. Wytrawny szampan jest jednak w przemyślany sposób zbalansowany. Można odczytać w nim aromaty owoców, wanilii i świeżego pieczywa. Prawdopodobnie Veuve Clicquot stał się ulubionym szampanem cara Aleksandra, do którego w 1811 roku dostarczono na dwór partię tego trunku za sprawą Madame Clicquot. To ona odpowiadała za wypracowaną przez lata renomę i jako niezwyciężona wizjonerka dopięła swego. Barbe Nicole-Ponsardin dążyła do uzyskania najlepszego szampana o idealnym smaku, dlatego dziś mamy możliwość wznoszenia toastów doskonałym szampanem o smaku dojrzałych owoców. Szampany można wykorzystywać także do prostych koktajli, lecz jest on składnikiem, którego nie miesza się w shakerze, ponieważ podczas mieszania ulotniłyby się wszystkie bąbelki, które nadają wyjątkowego charakteru i lekkości. Można go podawać schłodzony solo, na lodzie, zamrożonych owocach lub z niewielkim dodatkiem czarnej herbaty i świeżego imbiru.