Tequila Rooster
Tequila Rooster Reposado 0,7l 38% 100% Agave
Tequila wytwarzana w destylarni Fabrica de Tequilas Finos znajdującej się w mieście Tequila w Meksyku, od którego nazwę wziął ów trunek. Rooster Reposada produkowany jest w 100% z agawy Blue Weber z Los altos de Jalisco i filtrowany przez meksykańskie srebro. Dojrzewa co najmniej rok w starannie wyselekcjonowanych beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie. Wyróżnia się barwą ciemnego bursztynu, złożonym smakiem z dębem, czekoladą, kawą i tytoniem oraz nutami wanilii, karmelu i oczywiście agawy.
Butelkowany z jasnym szkle z grawerem z czerwonym logo firmy przedstawiającym dumnego koguta.
Dostępność: Ostatnie sztuki
Wysyłka w: 24 godziny
Tequila Rooster Rojo Anejo 0,7l 38% 100% Agave
Tequila wytwarzana w destylarni Fabrica de Tequila Finos u stóp wulkanu Tequila. Powstaje w 100% z Agawy Blue Weber pochodzącej z Los altos de Jalisco. Destylowana jest dwukrotnie w alembikach ze stali nierdzewnej. Poddawana jest procesowi filtracji przez meksykańskie srebro. Rooster Rojo Anejo wyróżnia się przepiękną barwą ciemnego bursztynu i złożonym smakie, w którym wyróżnić można tony czekolady, karmelu, wanilii, agawy i tytoniu. Butelkowana z mocą 38%.
Dostępność: Zapytaj o dostepnośc
Tequila Rooster Rojo Blanco 0,7l 38% 100% Agave
Tequila wytwarzana w destylarni Fabrica de Tequila Finos u stóp wulkanu Tequila. Powstaje w 100% z Agawy Blue Weber pochodzącej z Los altos de Jalisco. Destylowana jest dwukrotnie w alembikach ze stali nierdzewnej. Poddawana jest procesowi filtracji przez meksykańskie srebro. Tequila Rooster Rojo Bianco charakteryzuje się świeżym, żywym zapachem z nutą cytrusów. W smaku słodkie akcenty mieszają się z nutami pieprznymi. Finisz ma średniej długości, gładki i mocny. Butelkowana z mocą 38%.
Dostępność: Ostatnie sztuki
Wysyłka w: 24 godziny
Tequila Rooster
Tequila Rooster to wyjątkowa odmiana tequili, która jest wytwarzana wyłącznie z soku niebieskiej agawy bez domieszek innych odmian. Jest dwukrotnie destylowana w stalowych nierdzewnych alembikach, a następnie leżakowana w dębowych beczkach po Bourbonie. Dzięki takiemu procesowi ma przyjemny aromat dębiny, przez który przebijają się nuty czekoladowe, kawowe i tytoniowe, natomiast w smaku wyczuwalny jest waniliowy karmel z dębowym wykończeniem. Zależnie od tego, jak długo i czy w ogóle jest leżakowana przybiera inny odcień – od białego (Rooster Rojo Blanco) przez złocisty o delikatniejszym smaku (Rooster Rojo Reposado) po co najmniej roczny trunek, który ma ciemną bursztynową barwę i bardziej rozbudowany bukiet smakowy (Rooster Rojo Añejo). Te alkohole będą dobrą bazą do drinków smakowych, Blanco i Resposado solo pijane są w wąskim wysokim kieliszku do wódek, a Añejo w wersji sauté należy podawać w kieliszkach do wina lub do brandy (tulipanowy kieliszek na krótkiej nóżce). Zaleca się, by tequile Añejo pijać solo, ponieważ w koktajlach zgubi się jej złożony smak, nad którym warto spędzić choć chwilę. Tequile dobrych gatunków bez mieszanek z innymi destylatami można bez problemu pić czystą, ponieważ jej smak nie jest aż tak ostry, jaki znamy ze stereotypowych opowieści o ostrym, pieprznym smaku tego trunku.
Mimo że marka Rooster Rojo jest stosunkowo nowa, ponieważ powstała w roku 2000 w Meksyku w stanie Jalisco w miejscu dawnej destylarni Fabrica de Tequilas Finos. Producentem jest Arturo Fuentess Cortes, który próbował odnaleźć smak wyrażający charakter jego ojczyzny i tak powstała tequila Rooster Rojo z czerwonym kogutem na etykiecie.