ABSYNT
Absynt Apsinthion De Lux 0,5l 55%
Wódka polska powstająca w oparciu o tradycyjnej receptury na bazie destylatów i nalewów alkoholowych z ziół i przypraw. Krystalicznie czysta woda w połączeniu z najwyższej jakości spirytusem i kompozycją anyżu, piołunu, mięty i kolendry tworzy wyjątkowy, ziołowy smak. Trunek wyróżnia się także oryginalnym, jasnozielonym kolorem z żółtymi refleksami. Butelkowany jest z mocą 55%.
Dostępność: Ostatnie sztuki
Wysyłka w: 24 godziny
Absynt Apsintion Grand De lux 0,5l 68%
Wódka polska powstająca w oparciu o tradycyjnej receptury na bazie destylatów i nalewów alkoholowych z ziół i przypraw. Krystalicznie czysta woda w połączeniu z najwyższej jakości spirytusem i kompozycją anyżu, piołunu, mięty i kolendry tworzy wyjątkowy, ziołowy smak. Trunek wyróżnia się także oryginalnym, jasnozielonym kolorem z żółtymi refleksami. W tej wersji De Lux butelkowana jest z podwyższoną mocą 68%.
Dostępność: Ostatnie sztuki
Wysyłka w: 24 godziny
Sklep internetowy z Absyntem
Jest to jedna z wódek smakowych, którą produkuje się poprzez ekstrakcję ziół i kwiatów, np. kopru włoskiego, anyżu, piołunu. W ostatecznej wersji przyjmuje zielonkawą barwę, prawdopodobnie przez stulecia był używany jako uniwersalne lekarstwo oraz środek przeciwgorączkowy. Zyskał niezwykłą popularność w drugiej połowie XIX wieku dzięki bohemy artystycznej i paryskiej burżuazji. Raczyli się nim pisarze, malarze i inni artyści, ponieważ ma właściwości psychoaktywne, przez co nazywano go „Zieloną Wróżką” lub „Zieloną godziną”. W XX wieku zakazano produkcji i sprzedaży absyntu na prawie całe stulecie, lecz z końcem wieku wznowiono jego produkcję. Nie przynosił bardziej szkodliwych skutków niż innego rodzaju alkohole.
Przez jego gorzki smak i intensywnie ziołowy zapach powinno się go nieco rozcieńczyć wodą i posłodzić. Francuzi mieli do tego specjalną recepturę, która polegała na powolnym rozpuszczaniu kostki cukru przez wodę, która ściekała do niewielkiego tulipanowego kieliszka na wysokiej nóżce. Ten rytuał zakładał posiadanie łyżeczki z otworkami, by do 30 ml absyntu dolać przez nią 90-150 ml lodowatej wody. Picie absyntu wiąże się z efektownymi sposobami przyrządzania drinków, jednak wszystko sprowadza się do lekkiego rozcieńczenia go i posłodzenia.
Ze względu na gorycz trudno jest wypić absynt na czysto, dlatego najlepiej jest zmieszać go ze słodkimi likierami, słodkim winem musującym lub szampanem. Należy jednak nie przesadzać z dodatkami, ponieważ mają one jedynie dosłodzić nieprzyjemny alkohol, a nie całkowicie niwelować jego smak.