KONIAK HENNESSY
Cognac Hennessy VS 0,5l 40%
Hennessy to jedna z najpopularniejszych marek koniaku na świecie. Firmę założył w 1765 roku irlandzki oficer Richard Hennessy. Koniak ten pochodzi z Charente w południowo-zachodniej Francji. Hennessy VS (dawniej Hennesy 3 Star) powstaje z ponad 40 destylatów, z których najmłodszy dojrzewa przez co najmniej 2,5 roku w beczkach z dębu Limousin.
Aromat wyraźnie drzewny, lekko alkoholowy, z wanilią, dębem, rodzynkami i szczyptą korzennych przypraw. Rozpoznawalny smak wyróżnia się witalnością, elegancją i gładkością. Wyraźne winogrona i rodzynki, obecna wanilia, karmel, migdały oraz nuty dębu i czarnego pieprzu. Finisz ma średniej długości, z tonami winogron, orzechów, migdałów oraz nutką dębu i pieprzu.
Dostępność: Zapytaj o dostepnośc
Cognac Hennessy VS 0,7l 40% + kart.
Hennessy to jedna z najpopularniejszych marek koniaku na świecie. Firmę założył w 1765 roku irlandzki oficer Richard Hennessy. Koniak ten pochodzi z Charente w południowo-zachodniej Francji. Hennessy VS (dawniej Hennesy 3 Star) powstaje z ponad 40 destylatów, z których najmłodszy dojrzewa przez co najmniej 2,5 roku w beczkach z dębu Limousin.
Aromat wyraźnie drzewny, lekko alkoholowy, z wanilią, dębem, rodzynkami i szczyptą korzennych przypraw. Rozpoznawalny smak wyróżnia się witalnością, elegancją i gładkością. Wyraźne winogrona i rodzynki, obecna wanilia, karmel, migdały oraz nuty dębu i czarnego pieprzu. Finisz ma średniej długości, z tonami winogron, orzechów, migdałów oraz nutką dębu i pieprzu.
Dostępność: Ostatnie sztuki
Wysyłka w: 24 godziny
Cognac Hennessy VSOP 0,7l 40% + szkl.
Francuski koniak jednej z najsłynniejszych marek, której historię rozpoczął Irlandczyk, kapitan Richard Hennessy, który osiadł w miejscowości Cognac w południowo-zachodniej Francji w 1765 r. Zainspirowany miejscowymi wyrobami sam rozpoczął produkcję eaux de vie.
Hennessy V.S.O.P. Cognac to zrównoważony koniak powstający poprzez skrupulatny wybór eaux-de-vie (destylatów). Nazwa VSOP to skrót od Very Special Old Pale (bardzo wyjątkowy, stary, blady koniak). Powstaje on od ponad 200 lat. Poddawany jest dwukrotnej destylacji i powstaje z wina z winogron Ugni Blanc.
Aromat jabłek, suszonych owoców, dębu i przypraw. W smaku rodzynki, miód, jabłka, wanilią, tytoń i przyprawy korzenne.
Destylaty, tak zwane eaux de vie (woda życia), dojrzewają przez co najmniej 4 lata w beczkach z dębu francuskiego Limousin.
Dostępność: Zapytaj o dostepnośc
Cognac Hennessy - koniak
Koniak Hennessy jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych koniaków na świecie i najczęściej serwowanym od końca XVIII wieku początkowo we Francji. Pierwszym producentem tego koniaku był Richard Hennessy – Irlandczyk, który pojawił się w miejscowości Cognac w 1765 roku i zainteresował się miejscową tradycją, tworząc własną recepturę. Rodzinna firma szybko osiągnęła dużą sławę, eksportując swój koniak do Londynu, a w XIX wieku wybił się na rynek światowy i podbił serca oraz kubki smakowe arystokracji. Od początków firmy prowadzeniem destylarni zajmuje się Hennessy, jest przekazywana z rąk do rąk już od ośmiu pokoleń.
Koniak jest produkowany poprzez destylację wina, a ten konkretny dzięki dwukrotnej destylacji wina Ugni Blanc, którego szczep winogron ma w regionie Cognac najlepsze warunki do wzrostu. Prawdziwe Hennessy jest gotowe do spożycia po kilku latach leżakowania w dębowych beczkach, robionych specjalnie do starzenia tego trunku. Zależnie od zamierzonego celu leżakuje od dwóch i pół roku do ośmiu lat. Najbardziej szlachetny sposób podawania koniaku to saute w kieliszkach tulipanowych, by podgrzewając dłonią dół kieliszka, wydobywać z alkoholu najlepsze aromaty suszonych owoców, korzennych przypraw, drzewa dębowego, wanilii. Jednakże można dowolnie popijać koniak, na przykład z kostką lodu lub na schłodzonych kamieniach. Nie ma także przeciwwskazań do używania koniaku jako baza do drinków, a jednym z prostych i pysznych drinków jest French 75, który składa się z 40ml Hennessy, 20ml syropu cukrowego, 50ml świeżego soku z cytryny i dla dopełnienia kieliszka dowolny szampan lub Prosecco. Smacznego!