Whisky Akashi Blue Labelt 0,7l 40%
Opis
Japońska whisky typu blended z Eigashima Shuzo - White Oak Whisky Distillery położonej w portowym Akashi nad Morzem Wewnętrznym. Produkuje whisky już od 1961 r., a dewiza, która przyświeca jej twórcom od pokoleń sprowadza się do słowa “szczerość”.
Akashi powstaje sezonowo, w okresie letnim, a nad przebiegiem jej produkcji czuwa niezwykły Toji - mistrz sake.
Akashi Blue Label charakteryzuje się lekko słodkim aromatem z nutami wanilii i owoców. W smaku świeża i bogata, z przyprawami, dębem i torfem. Finisz ma średniej długości, ostro-pikantny. Butelkowana z mocą 40%.
Akashi Blue Label dojrzewa przez 2 lata w japońskiej beczce Shochu, następnie leżakuje w beczkach po amerykańskim bourbonie, by finiszować w beczkach po sherry jeszcze przez 12 miesięcy.
Butelkowana w jasnym, pękatym szkle z krótką szyjką i białą zakrętką oraz białą, klarowną etykietą z charakterystyczną czerwoną pieczęcią Eigashimy i złotymi literami.