Kup w przeciągu: 

12

[22.04,23.04,29.04,30.04,06.05,07.05,13.05,14.05,20.05,21.05,27.05,28.05]

a zamówienie wyślemy jeszcze dzisiaj

Dzisiaj nie wysyłamy.

Dzisiaj już nie wysyłamy. Paczka zostanie wysłana jutro.

Whisky Japońska

Japońskie whisky

Choć Japonia kojarzy się nam może z alkoholami takimi jak sake albo shochu, to aktualnie rozwinęła produkcję swojego niepowtarzalnego whisky. Alkohol ten powstał jedynie dekadę temu, a już wkradł się w łaski koneserów tego trunku. Japońskie whisky na pewno się nie znudzi, ponieważ nie ogranicza się ona tylko do jednego smaku. Nie jest to jednak alkohol bardzo różniący się od znanej szkockiej whisky, ponieważ ma z nią historyczne więzi, a niektóre rodzaje japońskiej whisky mogą być złudnie podobne do każdemu znanej single malt. Jednak Japończycy są mistrzami w sztuce mieszania, co sprawia, że rodzajów tego alkoholu jest bardzo dużo. Niektóre, tak jak wcześniej było wspomniane, przypominają standardowe smaki, które wpisały się w karty historii trunków, jednak są też inne, bardziej stonowane. Na pewno każdy entuzjasta znajdzie swoją butelkę. Natura japońskiej kultury tworzenia whisky różni się od znanych zwyczajów największych destylarni świata. W Japonii producenci muszą być bardziej niezależni i produkować różne typy whisky, czy to zbożowej czy słodowej, które później są wykorzystywane jako baza w ich produktach. Liczne rodzaje beczek, w których przechowuje się alkohol, czy inne metody destylacji sprawiają, że wachlarz mieszanek z własnego destylatu jest szeroki, a więc producenci mają ogromne możliwości. Jeśli spróbujesz, będziesz chciał z pewnością więcej, a w naszym sklepie znajdziesz Matsui Kurayoshi, Yamazaki, Yamazakura, Nikka, Akashi, Whisky Kujira Ryukyu z destylarni Masahiro i wiele innych.

Whisky Japońska - trunek wart poznania

Whisky Japońska jest czymś, o czym nie każdy słyszał i nie każdy zdaje sobie sprawę, że taki rodzaj alkoholu istnieje. Zwykle z krajem kwitnącej wiśni kojarzymy zupełnie inne trunki – przede wszystkim sake albo shochu, ale warto schylić się nad zagadnieniem whisky z Japonii, ponieważ od pewnego czasu powstają tam bardzo interesujące trunki. Historia tego rodzaju alkoholu nie jest długa, bo whisky japońska to zaledwie lekko ponad dekada obecności na rynku. Czy to oznacza, że te trunki są słabe, czy też nielubiane przez odbiorców? Wręcz przeciwnie! To coś zupełnie nowego, bardzo oryginalnego, co docenia wielu koneserów. Japońska whisky wyróżnia się przede wszystkim tym, że w znaczący sposób odróżnia się od swoich najbardziej znanych konkurentów, a jednocześnie znajduje z nimi wspólne cechy. Można znaleźć japońskie trunki, których smak i odbiór jest bardzo podobny do tradycyjnej szkockiej whisky single malt. Nie należy jednak na ten alkohol patrzeć jako na kopię czegoś, co już doskonale znamy, bowiem Japończycy doskonale mieszają różne alkohole, bawią się smakami i szukają nowych rozwiązań, co powoduje nieustanne powstawanie nowych, interesujących propozycji. W Japonii produkowana jest zarówno whisky słodowa, jak i zbożowa, ponieważ producenci szeroko wykorzystują różne bazy jako podstawę do swoich produktów. Różnorodność panuje nie tylko na etapie samego przygotowywania destylatu, ale również podczas jego dalszej obróbki choćby poprzez stosowanie zróżnicowanych rodzajów beczek, w których szlachetne trunki leżakują i dojrzewają. Jeśli jesteś miłośnikiem tego złocistego trunku, a nie próbowałeś whisky japońskiej, to koniecznie sprawdź i zobacz, co jeszcze ciekawego świat alkoholi ma przed tobą do odkrycia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium