
Pojemność
Pochodzenie
Zawartość alk.%
Cena
-
od
do


370,76 zł
Cena regularna:
403,00 zł

127,88 zł
Cena regularna:
139,00 zł

403,88 zł
Cena regularna:
439,00 zł

1 002,80 zł
Cena regularna:
1 090,00 zł

616,40 zł
Cena regularna:
670,00 zł

551,08 zł
Cena regularna:
599,00 zł

495,88 zł
Cena regularna:
539,00 zł

403,88 zł
Cena regularna:
439,00 zł

370,76 zł
Cena regularna:
403,00 zł

367,08 zł
Cena regularna:
399,00 zł

322,00 zł
Cena regularna:
350,00 zł

289,80 zł
Cena regularna:
315,00 zł

275,08 zł
Cena regularna:
299,00 zł

268,64 zł
Cena regularna:
292,00 zł

252,08 zł
Cena regularna:
274,00 zł

247,48 zł
Cena regularna:
269,00 zł

230,00 zł
Cena regularna:
250,00 zł
Sklep internetowy z Whisky
Pierwszą whisky wytwarzali Irlandczycy, dopiero później przepis trafił do Szkocji, Ameryki i Japonii. Whisky przyrządza się ze specjalnie przygotowanego słodu jęczmiennego oraz ziaren jęczmienia, którym pozwala się wykiełkować. Następnie z pomocą gorącej wody tworzy się zacier, czyli wypłukanie skrobi i wymieszanie jej z wodą. Potem zacier miesza się z drożdżami i warzy w kotłach aż do momentu fermentacji, by następnie poddać go procesowi destylacji. Im więcej razy zostanie przedestylowany taki trunek, tym lepszą otrzymamy whisky. Znaczenie ma także okres leżakowania oraz drewno beczek, w których alkohol spędza ten czas, który średnio wynosi od dwóch do trzech lat.
Amerykańskie odmiany tego alkoholu produkowane są także z pszenicy i kukurydzy, proces jest wzbogacony o filtrowanie przez węgiel drzewny. Odmianę produkowaną wyłącznie z kukurydzy nazywamy Bourbonem.
Najpopularniejszym sposobem podawania whisky jest wlanie niewielkiej ilości trunku do szerokiej szklanki o grubym dnie i dodanie do niej kostki lodu lub specjalnie schłodzonych kamieni, by nie rozcieńczać, a jedynie schłodzić alkohol. Wytrawni smakosze wolą jednak temperaturę bliską 20 stopni Celsjusza. Jednakże jeśli bardziej smakuje wymieszana z colą i z lodem, to nic nie stoi na przeszkodzie, by w taki sposób uraczyć się tym alkoholem.
W naszym sklepie można znaleźć wszystkie rodzaje whisky z podziałem na kategorie, a dostępne marki tego alkoholu to: Bulleit, Eagle Rare, Evan Williams, Jim Beam, Wild Turkey, Bushmills, Jack Daniel’s, Jameson, Adberg, Dalmore, Dimple i wiele, wiele innych… Przekonaj się sam!
Sklep Alkohole Fuks - dostępna na sprzedaż whisky online:
- Japońskie whisky: Jednym z najczęściej pojawiających się skojarzeń z Japonią jest sake. Tymczasem ten kraj wytwarza również lokalną odmianę whisky. Taka informacja z pewnością będzie zaskoczeniem dla wielu osób, które na co dzień nie interesują się tematem produkcji alkoholu. Japońska whisky nie podlega takim samym regulacjom prawnym, co trunek wytwarzany w Szkocji, Irlandii lub USA. Historia japońskiej whisky rozpoczyna się jesienią 1923 roku. Właśnie wtedy Shinjiro Torii uruchomił destylarnie nazwaną Yamazaki. Jest on nazywany ojcem japońskiej whisky. Założona przez niego firma istnieje do dzisiaj, obecnie nosi nazwę Suntory. Należą do niej tak znane marki, jak Bowmore. Kolejną istotną postacią w historii japońskiej whisky jest Masataka Taketsuru. Studiował chemię na uniwersytecie w Glasgow. Miał również okazję pracować w kilku znanych szkockich destylarniach. W 1918 roku powrócił do Japonii wraz ze szkocką żoną Ritą. Znalazł zatrudnienie w firmie Shinjiro Torii. Ostatecznie jednak drogi tych dwóch panów rozeszły się. Powodem było to, że mieli oni różne wizje dotyczące smaku japońskiej whisky. Pojawiający się w tym artykule wątek szkocki nie jest przypadkowy. To właśnie destylarnie działające na terenie Szkocji były inspiracją dla Japończyków. Można to zauważyć również wtedy, gdy patrzy się na sposób klasyfikacji japońskiej wersji whisky. Jeżeli chodzi o destylat, to musi on leżakować przynajmniej przez okres 3 lat. Jego najlepsze edycje leżakują jednak przez kilkanaście lat. Ten alkohol najlepiej spożywać bez żadnych dodatków. Wtedy można w pełni poczuć smak i zapach trunku. W przypadku podjęcia decyzji o spróbowaniu mocniejszej wersji zalecana jest jednak niewielka ilość wody.
- Whiskey Bushmills - Destylarnia Bushmills to miejsce dobrze znane w Irlandii Północnej. Jej właściciele z dumą podkreślają, że to najstarszy tego rodzaju zakład na świecie. Twierdzą, że destylarnia rozpoczęła działalność w 1608 roku. Oficjalnie przyjmuje się na podstawie dostępnych źródeł, że miało to miejsce w 1784 roku a założycielem zakładu był Hugh Anderson. Wydaje się, że jest to kwestia mniej istotna dla osób, które nie mieszkają w Irlandii Północnej. Destylarnia produkująca Whiskey Bushmills została sprzedana francuskiej firmie Pernod Ricard w 1988 roku. W 1995 roku nastąpiła kolejna zmiana właściciela zakładu. Został nim największy koncern, jaki działał wówczas w branży alkoholowej na świecie- DIAGEO. W 2008 roku destylarnia została oficjalnie uznana za dobro narodowe Irlandii. Patrząc na popularność tego trunku nie należy się temu dziwić. Koniecznie trzeba wspomnieć o tym, że ten zakład można zobaczyć na irlandzkim banknocie 10 GBP. Takie wyróżnienie nie spotkało chyba żadnej innej destylarni na świecie. W trakcie procesu produkcji Whiskey Bushmills ma miejsce suszenie jęczmienia. Nie wykorzystuje się przy tym torfu. W przypadku tego alkoholu mamy do czynienia z potrójną destylacją. Napój leżakuje przez okres trzech lat w beczkach, w których wcześniej znajdował się bourbon. Dzięki temu alkohol posiada charakterystyczny smak. Osoby, które już próbowały tego trunku wyczuwają owoce i wanilię. Whiskey Bushmills to produkt, który jest znany na całym świecie. Również w Polsce nie brakuje osób, które doceniają smak tego trunku. Nie próbowałeś jeszcze alkoholu, który został opisany w tym krótkim artykule? Czas, abyś poznał jego oryginalny smak.
- Irlandzka Whisky - Whisky najczęściej kojarzy się ze Szkocją, ale nie jest to jedyny kraj, w którym wytwarza się ten alkohol. Jest on produkowany również w Irlandii. Pisząc o trunku pochodzącym właśnie stamtąd należy koniecznie pamiętać, że poprawną nazwą jest whiskey. Tak właśnie zapisuje się ją w tym kraju i jest to uznawane na całym świecie. Alkohol dojrzewa w beczkach wykonanych z drewna. Z Irlandii pochodzi trunek nazywany single pott still whiskey. W skład zacieru zbożowego wchodzi tutaj zarówno słód jęczmienny, jak też jęczmień niesłodowany. Historia whiskey jest długa, sięga wczesnego średniowiecza. Za pionierów produkcji tego trunku uznawani są mnisi, którzy prawdopodobnie zapoznali się z techniką wytwarzania alkoholu w czasie swoich zagranicznych podróży. Szczyt popularności irlandzkiego trunku przypada na XIX wiek. W Irlandii działało wtedy prawie sto gorzelni posiadających odpowiednią licencję. Do tego istniały jeszcze zakłady wytwarzające alkohol nielegalnie. Wiek XX przyniósł upadek irlandzkiego imperium whiskey. Przyczyną były ograniczenia dotyczące wykorzystywania jęczmienia wprowadzone w czasie I wojny światowej. Kolejnym ciosem dla producentów trunku było wprowadzenie prohibicji w USA. Po kolejnej wojnie światowej Irlandia była skonfliktowana z Anglią, co spowodowało komplikacje w wymianie handlowej pomiędzy tymi państwami. Do roku 1950 przetrwało tylko 5 destylarni wytwarzających whiskey. Ich właściciele postanowili połączyć siły i tak powstała Irish Distillers Group. Branża zaczynała powoli wychodzić z długotrwałego kryzysu. Obecnie w Irlandii otwierane są nowe gorzelnie. Można powiedzieć, że jesteśmy świadkami renesansu alkoholu opisywanego w tym artykule. Na horyzoncie nie widać problemów, które mogłyby znacząco utrudnić produkcję irlandzkiej whisky w najbliższej przyszłości.
- Whiskey Aberlour - Fani popularnego na całym świecie trunku, jakim niewątpliwie jest whiskey dobrze znają nazwę Aberlour i wiedzą, z czym należy ją kojarzyć. Po przetłumaczeniu na język polski otrzymujemy "ujście rzeki Lour. Chodzi o szkocki region noszący nazwę Strathspey. Destylarnia produkująca trunek wymieniony w tytule artykułu zlokalizowana jest w widłach dwóch rzek noszących nazwy Lour River i Spey River. Mieszkańcom naszego kraju niewiele to mówi, ale w Szkocji jest to miejsce znane właśnie dzięki Whiskey Aberlour. Produkująca ten alkohol gorzelnia rozpoczęła działalność w 1826 roku. Prowadzeniem biznesu zajęli się James Gordon oraz Peter Weir. Niestety niedługo po otwarciu zakład został doszczętnie zniszczony przez pożar. Zadania odbudowania go podjął się James Fleming. Było to w 1879 roku. To właśnie ta data oraz dane osobowe wymienionego przed chwilą pana znajdują się na etykietach szkockiego trunku. Kolejne zmiany przyniósł rok 1892, kiedy to gorzelnię Aberlour przejęła firma R. Thorne & Sons. Jej właściciele wiązali z tym obiektem poważne plany. Niestety znowu doszło do pożaru. Nie był on tak niszczycielski, jak ten wspomniany wcześniej. Zakład został odbudowany w szybkim tempie dzięki determinacji jego właścicieli. Przenieśmy się teraz do 1972 roku a więc w czasy nieco nam bliższe. Wtedy miał premierę alkohol typu whiskey single malt z nazwą Aberlour na etykiecie. W 1974 roku całkiem nieźle prosperującą gorzelnię kupiła francuska firma Pernod-Ricard. Opisywany w tym artykule alkohol produkowany jest na bazie wody pochodzącej ze studni świętego Dronstana. Był to arcybiskup, który kiedyś zajmował się nawracaniem mieszkańców Szkocji na wiarę chrześcijańską. Whiskey Aberlour znajdziesz w ofercie sklepu Alkohole Fuks.
- Whisky West Cork Black Cask - to produkt z najwyższej półki. Produkująca ją destylarnia działa od 2003 roku. W świecie alkoholi nie jest to być może imponujący rezultat. Ta kwestia nie ma jednak wpływu na jakość trunku, która jest bardzo wysoka. Destylarnia West Cork została założona przez Johna O'Connella oraz Dennisa i Gera McCarthy. To informacja dla tych osób, które lubią znać fakty historyczne dotyczące kupowanych przez nie alkoholi. Wytwórnia Whisky West Cork Black Cask dba o to, aby w procesie produkcji było wykorzystywane zboże pochodzące z lokalnych upraw. Destylacja odbywa się w miedzianych naczyniach, które zostały zaprojektowane specjalnie do tego celu. Mamy tutaj do czynienia z trzykrotną destylacją. Jest to blend, a więc taki alkohol, który powstaje z mieszanki różnych zbóż. Whisky leżakuje w beczkach, które zostały wykonane z amerykańskiego dębu. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest wanilia oraz karmel. Podczas degustacji poczujesz również cynamon oraz zioła. Butelka trunku opisywanego w tym artykule znakomicie nadaje się do tego, aby wręczyć ją w prezencie bliskiej osobie. Oczywiście najpierw należy się upewnić, że pije ona alkohol i nie będzie miała nic przeciwko takiemu podarunkowi. W naszym kraju stale rośnie spożycie tego rodzaju alkoholu. Nic nie wskazuje na to, aby miało to ulec zmianie. Wręcz przeciwnie. Można spodziewać się tego, że sklepy oferujące trunki będą odnotowywać coraz większą liczbę zamówień. Jest to alkohol, który można określić jako kaloryczny. O ile jednak będzie spożywany w rozsądnych ilościach, nie powinien zaszkodzić zdrowiu. Jesteś zainteresowany zakupem butelki Whisky West Cork Black Cask? Znajdziesz ją w asortymencie naszego sklepu.
- Whiskey Woodford - Nie jest to marka, która jest obecna na rynku od wielu dziesięcioleci. Powstała w 1996 roku. W świecie alkoholi nie jest to imponujący wynik. Nie ma to jednak żadnego konkretnego przełożenia na jakość produktu, która jest bardzo wysoka. Nazwa trunku pochodzi od hrabstwa Woodford w amerykańskim stanie Kentucky. Tam znajduje się destylarnia, w której powstaje opisywany w tym artykule trunek. W chwili obecnej produkt wytwarzany w tym miejscu jest dostępny w 125 krajach świata. Wysoko oceniają go mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Jeśli chodzi o stan Kentucky, to trzeba przyznać, że kojarzy się on koneserom z całego świata z whiskey najwyższej możliwej jakości. Zapewne będzie tak również w bliskiej przyszłości. Cechą charakterystyczną tego alkoholu jest to, że wytwarza się go stosując sprawdzone tradycyjne ręczne metody. Nie ma tutaj więc mowy o masowej, typowej dla nastawionych na zysk korporacji produkcji z udziałem maszyn. Whiskey Woodford to alkohol, który znakomicie pasuje jako dodatek do smacznego poobiedniego deseru. Planujesz zakup dobrego trunku z górnej półki, aby wręczyć butelkę w prezencie bliskiej Ci osobie? Jeżeli wybierzesz Whiskey Woodford możesz być pewien, że obdarowany będzie zadowolony z takiego podarunku. Lubisz zakupy przez internet? Wiedz o tym, że opisywany w tym artykule trunek jest dostępny w ofercie sklepu o nazwie Alkohole Fuks. Znajdziesz tutaj również inne napoje alkoholowe. Są wśród nich też te, które są dobrze znane w naszym kraju. Znajdziesz tu jednak również takie trunki, o których nad Wisłą mało kto słyszał. Niezależnie od tego, czy wybierzesz Whiskey Woodford, czy też jakikolwiek inny trunek możesz być pewien, że zamówiony przez Ciebie produkt będzie cechował się najwyższą możliwą jakością. Masz pytania? Konsultant czeka na Twój mail lub telefon. Chętnie odpowie na każde z nich. Czym tak w ogóle różni się whiskey od whisky? Drugi z wymienionych alkoholi wytwarzany jest tylko i wyłącznie w Szkocji.
- Whiskey Blanton - Whisky i whiskey nie oznaczają jednego i tego samego, jak może się wydawać. W drugim przypadku mamy do czynienia z alkoholem, który wyprodukowano w Irlandii lub USA. W Ameryce używana jest powszechnie nazwa burbon. Mamy wtedy do czynienia z przynajmniej 51% zawartością kukurydzy w składzie trunku. Alkohol leżakuje w beczkach, które zostały wykonane z drewna dębowego. Używana powszechnie nazwa pochodzi z hrabstwa Burbon w amerykańskim stanie Kentucky. Cechą charakterystyczną tego alkoholu jest to, że jest destylowany tylko raz. Różni się więc od irlandzkiej whiskey, która jest destylowana trzy razy. Zanim burbon trafi do beczek, jest filtrowany przez węgiel drzewny. Jednym z jego najwyżej ocenianych gatunków jest Blanton's. Sprzedawany jest w karafkach posiadających charakterystyczny korek. Widoczny jest tam jeździec na koniu. Trudno nie zauważyć takiej butelki zarówno w stacjonarnym sklepie z alkoholami, jak też w galerii zdjęć jednego z tych, które działają w internecie. Od razu skupia na sobie wzrok konesera poszukującego dobrego trunku. Blanton's Whiskey pojawiła się na rynku w 1984 roku. W tamtym czasie sensacją było to, że ten trunek pochodził z opróżnienia jednej tylko beczki. Dlaczego ten fakt wzbudził tak duże zainteresowanie? Powodem jest konieczność kontrolowania każdej beczki. Zajmuje to więcej czasu, niż w przypadku zastosowania standardowej procedury. Blanton's Whiskey to marka, której właścicielem jest firma Age International. Wyłączność, jeśli chodzi o produkcję posiada koncern Sazerac, właściciel destylarni Buffalo Trace w amerykańskim stanie Kentucky. Tam właśnie powstaje trunek opisywany w tym artykule. Leżakuje w magazynie H na terenie wspomnianego wcześniej zakładu. Jest on użytkowany od kilkudziesięciu lat. Otwarcie magazynu nastąpiło tuż po tym, gdy została zniesiona prohibicja. Budynek posiada metalową konstrukcję, co zapewnia lepsze przewodzenie ciepła, niż jest to w przypadku obiektów drewnianych lub zbudowanych z cegły. Whiskey Blanton's znajdziesz w ofercie sklepu internetowego o nazwie Alkohole Fuks.
- Polska Whiskey - Oryginalna, celtycka nazwa alkoholu znanego jako whisky to uisge beatha, co dosłownie oznacza wodę życia. W Irlandii oraz USA najczęściej określa się ten trunek mianem whiskey. Nie ma żadnej różnicy w wymowie. Sposób zapisu sugeruje, w jakim kraju powstał alkohol. Nie wszyscy zdaja sobie z tego sprawę. Dla wielu osób jest to bez znaczenia, ponieważ skupiają się na walorach smakowych napoju, a nie jego nazwie. Nie każdy wie o tym, że produkowana jest również polska whiskey. Historia wytwarzania na naszych ziemiach tego trunku jest całkiem długa. Jako pierwsi zajęli się jego produkcją śląscy mnisi. Jak należy podawać ten napój alkoholowy? Niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z polską whiskey, czy też z trunkiem pochodzącym z jakiegokolwiek innego kraju wskazane jest podawanie go w temperaturze pokojowej. Nie istnieje sztywne zalecenie dotyczące kieliszków, jakich można użyć podając ten alkohol. Można uznać, że najczęściej stosowane są szklanki z grubym dnem. Za oceanem przyjęło się podawanie whiskey w kieliszku nie posiadającym nóżki. Jeżeli jesteś smakoszem dobrych trunków, który lubi delektować się smakiem napoju alkoholowego zapewne wybierzesz kieliszek na nóżce, który zwęża się ku górze. Dzięki temu możesz w pełni poczuć smak polskiej whiskey lub jakiegokolwiek innego dobrego alkoholu. Jesteś zainteresowany tematem trunku opisywanego w tym krótkim artykule? Chciałbyś poznać więcej szczegółów? Wiedz o tym, że obecnie w sieci internetowej można znaleźć wiele portali oraz forów poświęconych alkoholowi. Publikowane są tam artykuły, których autorami są eksperci posiadający ogromną wiedzę. Warto skorzystać z ich podpowiedzi dotyczących m.in. tego, jak podawać dany trunek oraz jaki jego gatunek najlepiej nadaje się do wręczenia go w prezencie. Jesteś zainteresowany zakupem butelki polskiej whiskey? Odwiedź stronę internetową sklepu o nazwie Alkohole Fuks. Znajdziesz tutaj wszystko to, czego potrzebujesz jako koneser dobrych alkoholi. Masz pytania? Zadzwoń lub napisz do konsultanta.
- Whiskey amerykańska - W USA możemy spotkać wiele osób mających irlandzkie pochodzenie. To właśnie dzięki ich przodkom do Ameryki trafiła whiskey. Pod tą nazwą ukrywa się alkohol produkowany przy zastosowaniu jęczmienia oraz jego słodu. Trunek dojrzewa przez okres przynajmniej 3 lat w beczkach wykonanych z drewna dębowego. W przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey jest destylowana trzy razy. Amerykanie chętnie spożywają whiskey pod postacią burbonu. Alkohol powstaje na bazie kukurydzy. Dodaje się również kilka innych zbóż. Kukurydza stanowi co najmniej 51% zawartości tego trunku. Amerykańska whiskey leżakuje w dębowych beczkach. Zanim tam trafi jest filtrowana przez węgiel drzewny. Burbon jest destylowany tylko raz. Wygląda to więc nieco inaczej, niż w przypadku irlandzkiej odmiany tego alkoholu. Amerykańska whiskey jest produkowana w hrabstwie Burbon w stanie Kentucky. Stąd też pochodzi jej nazwa. Jej smak określamy jest przez osoby, które już spróbowały tego napoju jako cierpki i wytrawny. Wyczuwalna jest też wyraźnie dębowa nuta. Ma to oczywiście związek z leżakowaniem tego alkoholu. W Polsce nie jest to jeszcze trunek cieszący się ogromną popularnością. Być może nigdy nie osiągnie takiego statusu, wyraźnie jednak widać wzrastające zainteresowanie amerykańską whiskey ze strony klientów sklepów oferujących dobry alkohol. Chodzi tutaj zarówno o stacjonarne placówki handlowe, jak też sklepy działające wyłącznie w internecie. Lubisz zakupy online? Powinieneś odwiedzić witrynę firmy Alkohole Fuks. Znajdziesz tutaj zarówno takie trunki, które cieszą się popularnością w naszym kraju, jak również te, które są mniej znane nad Wisłą. Konsultant służy pomocą w przypadku wątpliwości. Pamiętaj o tym, że butelka dobrego alkoholu to znakomity pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Może to być również whiskey. Nie posiadasz zbyt dużej wiedzy na temat amerykańskich trunków? Odwiedź kilka portali internetowych poświęconych alkoholowi. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych informacji, dzięki którym będzie Ci łatwiej podjąć decyzję o zakupie.
Whisky kolekcjonerskie
Można kolekcjonować różne przedmioty. Pierwszym skojarzeniem z tym zajęciem nie jest wcale alkohol. Tymczasem okazuje się, że może to być całkiem opłacalna inwestycja. Jako przykład można podać popularną na całym świecie whisky. Istnieje wskaźnik o nazwie Rare Whisky Icon 100 Index. Według niego w ciągu najbliższych 10 lat wartość niektórych butelek tego alkoholu może wzrosnąć aż o 495%. Na pewno działa to na wyobraźnię wielu osób. Także tych, które jak do tej pory nie mają szczęścia do inwestycji. Whisky kolekcjonerskie nie daje nikomu gwarancji zostania milionerem w ciągu najbliższej dekady. Jest to jednak temat na tyle interesujący, że warto przyjrzeć mu się bliżej. Jeżeli masz wątpliwości lub uważasz, że potrzebujesz znacznie więcej informacji, odwiedź kilka portali internetowych zajmujących się tym zagadnieniem. Zasada wydaje się być prosta. Jeżeli kupujesz butelkę whisky, która trafiła na rynek w liczbie kilkuset egzemplarzy, praktycznie możesz być pewien tego, że jej wartość będzie rosnąć. Nie oczekuj jednak, że stanie się to bardzo szybko. Whisky kolekcjonerskie jest dla osób, które cechuje cierpliwość. Zainteresowałeś się tym tematem i jesteś zdecydowany na zakup butelki alkoholu? Pamiętaj o tym, że nie każdy sklep sprzedający trunki posiada w swojej ofercie whisky kolekcjonerskie. Są to produkty, które są rzadkie, a więc nie można ich tak po prostu dostać w pierwszym lepszym punkcie sprzedaży alkoholu. Alkohole Fuks to miejsce w sieci internetowej, gdzie możesz zamówić trunek opisany w tym artykule. Odwiedź stronę internetową alkoholefuks.pl i zapoznaj się z ofertą. Masz pytania? Zadzwoń lub napisz.