Kup w przeciągu: 

12

[22.04,23.04,29.04,30.04,06.05,07.05,13.05,14.05,20.05,21.05,27.05,28.05]

a zamówienie wyślemy jeszcze dzisiaj

Dzisiaj nie wysyłamy.

Dzisiaj już nie wysyłamy. Paczka zostanie wysłana jutro.

Opcje przeglądania
Zawartość alk.%
Pochodzenie
Cena
  • od
    do

Tequila Sierra

Tequila Sierra

Tequila Sierra jest produkowana w mieście Tequila w stanie Jalisco w Meksyku, od którego pochodzi nie tylko nazwa tego trunku, ale i jego najlepsze odmiany. Destylarnia Sierra jako pierwsza zrezygnowała ze stosowania nawozów do uprawy agawy, a prace polowe są wykonywane ręcznie. Po zebraniu rośliny są gotowane na wolnym ogniu przez dobę, po czym poddawany ekstrakcji. Otrzymany sok pozostawia się, by pod wpływem drożdży uległ fermentacji. Kiedy uzyskana wartość alkoholu przekroczy 10%, sok poddawany jest dwukrotnej destylacji w miedzianych alembikach. Następnie dojrzewa i zależnie od czasu i sposobu leżakowania otrzymujemy inny smak i typ trunku. Odmiany o złocistej i słomianej barwie leżakowały zwykle w niewielkich beczkach z białego dębu co najmniej dwa miesiące (Sierra Resposado) lub dłużej – co najmniej 5 miesięcy (Sierra Gold), a powyżej roku leżakują Añejo, co oznacza „wiekowy” lub „letni” (w znaczeniu kilkuletni).

W świecie znawców alkoholi picie tequili jako szoty zagryzane solą i limonką to świętokradztwo, ale jest to typowy sposób picia rozpropagowany przez popkulturę. W dobrym guście jest nie pouczać innych o sposobie picia, ale zaproponować skosztowanie w ten lub inny sposób. Na przykład tequilę blanco można bez żalu pić z solą i lionką lub z cynamonem i pomarańczą, co także jest ciekawym pomysłem, gatunki Gold i Mixta najlepiej sprawdzą się w koktajlach, ale już Extra Añejo wypada, choć nie jest to konieczne, by popijać małymi łyczkami z wąskiego kieliszka zwanego caballito, aby zasmakować wszystkich zyskanych smaków i aromatów podczas leżakowania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium