


79,12 zł
Cena regularna:
86,00 zł

210,68 zł
Cena regularna:
229,00 zł

173,88 zł
Cena regularna:
189,00 zł

165,00 zł

179,00 zł

152,00 zł

590,00 zł
Sklep internetowy z Tequilą
Historia Tequili sięga starożytnych legend, w których występowali bogowie, lecz dzisiejszą postać zyskał w XVII wieku w meksykańskim miasteczku Tequila, lecz początkowo nazywano ją mezcalem z Tequili. Swoją obecną nazwę przyjęła w połowie XIX wieku. Ta wódka z niebieskiej agawy może mieć tańszą wersję – mixto, czyli mieszaninę soku z agawy oraz cukrów trzcinowych oraz wersję składającą się tylko z soku z agawy. Mixto Blanco to biała tequila butelkowana zaraz po procesie destylacji, więc jest mocna i ma ostry smak. Mixto Joven to tequila złota, która zawiera dodatki smakowe lub jest mieszanką tequili Blanco z lepszymi jakościowo odmianami. Tequila 100% agave ma także typ Blanco, który charakteryzuje się wyraźnym zapachem agawy, ponieważ nie leżakuje po destylacji. Najmłodsza dojrzewająca tequila to Resposado, którą odstawia się w dębowych beczkach na 2 do 11 miesięcy, trunek roczny nazywamy Anejo i ma on już bardziej wyszukany smak. Najstarsza Extra anejo dojrzewa w dębowych beczkach co najmniej 3 lata i można ją poznać po ciemnej barwie.
Mixto Blanco i Joven używane są do drinków ze względu na ich intensywny smak. Charakterystycznym sposobem na spożywanie Mixto Blanco jest wypicie jej jako shot z małego kieliszka, zlizując uprzednio szczyptę soli z wierzchu nadgarstka, a następnie zagryzienie plasterkiem limonki. Ten trunek będzie odpowiedni do Margarity w wersji klasycznej, jak i owocowej. Przygotuj 40 ml tequili, 20 ml likieru Triple Sec oraz limonkę lub cytrynę, lód i wszystko dobrze wymieszaj. Bardziej ekstrawaganckie wersje wymagają blendowania owoców, np. truskawek, mango lub malin, reszta składników pozostaje taka sama. Do dekoracji sprawdzą się plasterki cytryny lub ogórka oraz sól do ozdoby brzegów kieliszka koktajlowego.
Czystą tequilę powinno się podawać w temperaturze pokojowej w tzw. „caballito”, czyli odrobinę węższych i wyższych kieliszkach niż tradycyjne kieliszki do wódek, popijając ją małymi łyczkami.
Tequila gdzie kupić? Poznajcie asortyment naszego sklepu z tequilą:
- Tequila Rooster - Większość z nas oglądała przynajmniej jeden amerykański film, w którym pojawiła się tequila. To meksykańska wódka, którą wytwarza się z poddanego fermentacji soku z niebieskiej agawy. Nazwę zawdzięcza miejscowości, w pobliżu której rozpoczęła się jej produkcja. Kupując tequilę (np. Rooster) zawsze należy upewnić się, że na butelce widoczne jest oznaczenie Hecho en Mexico. Wtedy możesz mieć pewność, że jesteś nabywcą oryginalnego meksykańskiego produktu. Jedyną tequilą, która może być butelkowana poza Meksykiem jest ta o nazwie mixto. Należy jednak zaznaczyć, że nie jest ona wytwarzana w 100% z agawy. Jest to więc tylko namiastka tradycyjnego meksykańskiego alkoholu. Tequila dzieli się na dwa podstawowe rodzaje: oro i blanco. Ta pierwsza posiada charakterystyczną bursztynową barwę. Zawdzięcza ją leżakowaniu w beczkach wykonanych z dębowego drewna. Tequila Silver jest natomiast bezbarwna. Rozlewa się ją do butelek tuż po destylacji. Co można powiedzieć o meksykańskim alkoholu noszącym nazwę Rooster Roho? Fabrica de Tequilas Finos to nazwa destylarni, w której się ją produkuje. Jest ona zlokalizowana w mieście Tequila w stanie Jalisco. Ten trunek jest więc wytwarzany w miejscu, gdzie zaczęła się historia znanego na całym świecie alkoholu. Jest to wykorzystywane w działaniach marketingowych. Napój alkoholowy jest wytwarzany z lokalnej odmiany agawy nazywanej Blue Weber. Destyluje się ją dwukrotnie w pojemnikach wykonanych ze stali nierdzewnej. Tequila Rooster Rojo Anejo to pełna nazwa jednej z najpopularniejszych edycji. W tym przypadku leżakowanie odbywa się w dębowych beczkach. Osoby, które już jej próbowały twierdzą, że w smaku da się wyczuć nutę czekoladową i kawową. Dla tych, którzy jeszcze nie próbowali tego trunku brzmi to zapewne zachęcająco.
- Tequila Sierra - Każdy z nas z pewnością słyszał o tequili. Ta meksykańska wódka pojawia się w wielu amerykańskich filmach. Jest wytwarzana od bardzo dawna. Można powiedzieć, że pamięta czasy Azteków. Produkuje się ją z soku z niebieskiej agawy, który zostaje poddany fermentacji. Tequila zawiera minimum 35% alkoholu. Trunek zawdzięcza swoją nazwę miasteczku położonemu w meksykańskim stanie Jalisco. Te okolice uważa się za miejsce, w którym rozpoczęła się produkcja znanego obecnie na całym świecie napoju alkoholowego. Jak poznać, że masz do czynienia z oryginalną tequilą, np. Sierra? Butelka powinna posiadać specjalny znak Hecho en Mexico. Należy przy tym zaznaczyć, że istnieje jeden rodzaj tego alkoholu, który może być rozlewany do butelek poza Meksykiem. Jego nazwa to mixto. Ten trunek nie jest jednak wytwarzany w 100% z agawy. Próbując go należy mieć świadomość, że nie jest to prawdziwy smak tequili. Dwa podstawowe rodzaje meksykańskiej wódki to oro i blanco. W tym pierwszym przypadku mamy do czynienia z alkoholem o złotym kolorze. W drugim jest to bezbarwny płyn rozlewany do butelek od razu po destylacji. Co można powiedzieć o tequili Sierra? Ta odmiana meksykańskiego alkoholu cieszy się największą popularnością na świecie. Nie jest natomiast aż tak bardzo doceniania w swojej ojczyźnie. Wytwarza się ją z agawy uprawianej na wzgórzach stanu Jalisco. Tequila Sierra Silver jest butelkowana tuż po destylacji. W smaku wyczuwalny jest silny aromat agawy. Tequila Sierra Reposado sprzedawana jest czasem w Europie pod nazwą Gold. Warto wspomnieć również o tequili Sierra Antiguo. Wielbicielom dobrych alkoholi z pewnością przypadnie do gustu jej smak przywodzący na myśl koniak.