
Kolor
Pojemność
Zawartość alk.%
Pochodzenie
Smak
Cena
-
od
do




Szampan Pommery Brut
Pommery Brut zachwyci Cię świeżością i kwaśnym posmakiem, co osiąga się poprzez połączenie Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay w idealnie równych częściach. Ten owocowy trunek pochodzi z samego serca Szampanii we Francji i zaliczany jest do wielkich marek szampana. Pommery Champagne jest rodzinnym domem szampana, którym zarządzała żona zmarłego założyciela. Osamotniona Louise Pommery przejęła biznes i podjęła się wprowadzenia na rynek nowego, brutalnego szampana, czy też – suchego. Pommery Brut to szampan wytrawny wytwarzany według tradycyjnej oryginalnej receptury nasycania dwutlenkiem węgla podczas wtórnej fermentacji wina w butelkach, lecz bez dosładzania. Pod koniec XIX wieku było to niezbyt popularną praktyką, ponieważ powszechnie wybierano wina słodkie i półsłodkie. Dziś wino lub szampan wytrawny podawany do obiadu to nieodłączny dodatek w wielu domach, choć w Polsce jeszcze nie jest to często praktykowane. W szampanach Pommery Brut, oprócz orzeźwiającego smaku owoców, można znaleźć także suszone morele oraz zapach świeżo pieczonego chleba. Delikatne bąbelki musujące w ustach sprawiają, że odczuwamy wszystkie smaki intensywniej. Dotyczy to także posiłków, z którymi taki trunek jest podawany, choć w szczególności pasuje on do owoców morza, ryb i pieczonych warzyw. Naszym faworytem na idealne danie do Pommery Brut są pieczone szparagi z sosem beszamelowym. Typowa dla win zawartość alkoholu 12% pomoże zmotywować Twój układ trawienny do bardziej efektywnej pracy po posiłku.