
Gatunek
Pochodzenie
Cena
-
od
do




Miód pitny - półtorak, dwójniak, trójniak
Miody pitne to napoje alkoholowe o dłuższej tradycji, niż można przypuszczać, bo pierwsze wzmianki o tym napoju znajdujemy już w starożytności. Rzymianie nazywali go wodą miodową i bardzo cenili, ponieważ był lepszy niż wino. Tradycja polskich miodów pitnych także sięga dość daleko, ponieważ już w czasach Piastów upijano się miodem pitnym i piwem, kiedy brakowało wina.
Produkcja tego napoju rozpoczyna się od przygotowania brzeczki miodowej, czyli rozcieńczonego miodu w różnych proporcjach. Zależnie od tego, jak mocny miód pitny ma być wyprodukowany, miesza się jeden litr miodu z 0,5 l wody w przypadku półtoraka, czyli miodu o największej zawartości alkoholu (14-16%). Dwójniak (12-15%) to 1 litr miodu na 1 litr wody, trójniak (12-14%) – 1 litr miodu na 2 litry wody, czwórniak (9-12%) – 1 litr miodu na 3 litry wody. Drugim kryterium rozróżniania miodów jest sposób ich przygotowywania. Jeśli brzeczka była gotowana przed przelaniem do beczki, to mamy miód sycony, a jeśli nie gotowano jej – niesycony. Odpowiednio do proporcji podczas przygotowywania brzeczki miody dojrzewają od 8 do 10 lat w przypadku półtoraka; dwójniak leżakuje 5 lat, trójniak – od roku do dwóch lat, czwórniak – około roku. Miody pitne są zwykle doprawiane sokami owocowymi, ziołami, przyprawami korzennymi.
W naszym sklepie znajdziesz najpopularniejsze miody pitne, które wsławiły się swoją jakością jak Jadwiga, Lubelski Miód Pitny, Dominikański, Piasecki, Kormoran, Kurpiowski, Piastun, Staropolski. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!
Rodzaje miodów pitnych:
- Miód pitny półtorak to najmocniejszy z przedstawicieli popularnych miodów pitnych, ponieważ to w nim znajdziemy największy stosunek miodu do wody, co ostatecznie skutkuje największym stężeniem alkoholu w gotowym napoju. Nazwa pochodzi od proporcji wykorzystywanych podczas proporcji. Miód pitny półtorak powstaje w momencie, gdy na każdy litr miody przypada zaledwie pół litra wody. Ostatecznie uzyskujemy litr miodu na półtora litra gotowego trunku. W takiej postaci zawartość alkoholu to zwykle od 14 do 16 procent, co nie jest małą liczbą, jak na tego typu napój alkoholowy. Miody pitne są z nami od naprawdę dawnych czasów, ponieważ dane wskazują na to, że były znane już w starożytności. Nie mamy wątpliwości, że zaraz obok wina, miody pitne gościł choćby na stołach starożytnych Rzymian. Polska tradycja miodów pitnych też ma swoje lata, bo już pierwsi władcy Polski chętnie sięgali po ten napój. Można więc powiedzieć, że pijąc miód pitny półtorak, sięgamy głęboko do naszch ojczystych korzeni sprzed ponad tysiąca lat. Nie każdy wie, jak powstaje miód pitny, a to dość ciekawe, ponieważ alkohol powstaje na bazie fermentacji mieszanki miodu i wody, a nie przez domieszanie alkoholu. Do miodu rozpuszczonego w odpowiedniej ilości wody dodaje się drożdże, których zadaniem jest produkcja alkoholu. Dzięki właściwym proporcjom otrzymujemy miód pitny półtorak, a nie inną odmianę. Miody pitne to bardzo ciekawa propozycja zarówno dla siebie, aby kupić butelkę i trzymać w barku na specjalne okazje, ale również świetnie sprawdzają się w roli prezentów. To bardzo smaczny napój alkoholowy, który przypadnie każdemu, kto lubi naturalną słodycz miodu.
-
Miód pitny dwójniak jest w drugi w kolejce, zaraz po półtoraku, pod względem mocy wśród popularnych miodów pitnych dostępnych na rynku. Dzięki temu będzie delikatniejszy, słodszy i bardziej dostępny dla odbiorcy. Stężenie alkoholu w dwójniaku to od 12 do 15 procent. Nazewnictwo w miodach pitnych to dość prosta sprawa, bo wywodzi się od proporcji wody do miodu, które stosuje się podczas przygotowywania napoju. Dwójniak to złota proporcja – litr miodu na litr wody, czyli idealny stosunek jeden do jednego. Skąd zatem nazwa dwójniak? To proste – na dwa litry gotowego miodu pitnego, użyto jeden litr miodu do przygotowania. Historia miodów pitnych sięga tysięcy lat wstecz, co dowodzi temu, że dobre rzeczy przetrwają wieki. Nawet początek państwa polskiego był okraszony miodami pitnymi, bo źródła historyczne doskonale pokazują, że za czasów Piastów to był na naszych ziemiach bardzo popularny napój. Sięgając dalej, miód pitny dwójniak pewnie niejednokrotnie gościł na stołach w starożytnym Rzymie, bo stamtąd mamy pierwsze informacje o tego typu napoju. Można spotkać się z poglądem, że miód pitny powstaje na bazie rozpuszczenia miodu w alkoholu, co oczywiście jest błędem i nieprawdą. Proces produkcji miodów pitnych polega na wymieszaniu w odpowiednich proporcjach miodu oraz wody, a następnie dodania do tego zestawu drożdży odpowiadających za fermentację. Alkohol powstaje za sprawą fermentacji, a nie jest dodawany z zewnątrz. Bardzo zrównoważony smak miodu pitnego dwójniak to ciekawa propozycja do własnego barku, aby wpić od czasu do czasu kieliszek napoju. Doskonale też sprawdzi się w formie prezentu dla każdego, kto napoje alkoholowe lubi smakować, a słodycz miodu jest miła jego gustom.
-
Miód pitny trójniak to już dość delikatny napój, który z pewnością trafi w gusta osób o delikatniejszym podniebieniu. Jest zdecydowanie słabszy od półtoraka czy dwójniaka, bo legitymuje się około 12-14 procentami alkoholu w gotowym napoju. Miód pitny trójniak powstaje z proporcji jeden do dwóch, czyli litr miodu do dwóch litrów czystej wody. Taki przepis plus dość krótki leżakowanie – do roku do dwóch lat – pozwala mieć dużą pewność, że zawartość alkoholu będzie na wspomnianym wcześniej poziomie. Nazwa trójniak odnosi się bezpośrednio do tego, ile mieszanki wodno-miodowej powstało z jednego litra miodu – w tym przypadku powstały trzy litry, zatem otrzymamy trójniak. Produkcja miodu pitnego jest stosunkowo prosta i ma niewiele wspólnego z mieszaniem miodu oraz gotowego alkoholu – wódki czy spirytusu. To błędny mit, który czasami jest powielany przez osoby zupełnie nieznające tematu. Po rozpuszczeniu właściwiej ilości miodu w konkretnej ilości wody, dodawana jest porcja specjalnych drożdży, które mają za zadanie rozpocząć proces fermentacji. To właśnie stąd bierze się alkohol w gotowym napoju. Często miody pitne są wzbogacane sokami owocowymi, przyprawami – często korzennymi, czy też różnego rodzaju ziołami. Niebanalną ciekawostką jest to, że miód pitny trójniak to prawdopodobnie jeden z najstarszych alkoholi na świecie, który zachował się w bardzo podobnej formie do dzisiejszych czasów. Wzmianki historyczne o napojach alkoholowych na bazie miodu sięgają co najmniej czasów starożytnych, gdzie tuż obok miodu na rzymskich stołach często pojawiał się właśnie miód pitny. Można zakładać, że niejeden trójniak miał spory wkład w powstawanie państwa polskiego, bo za czasów Piastów bardzo chętnie się nim raczono i miód pitny był powszechnie znany, lubiany i ceniony.
-
Miód pitny czwórniak to najbardziej delikatna propozycja z powszechnie znanych typów miodów pitnych. Odznacza się najniższym stężeniem alkoholu, które wynosi od 9 do 12 procent. Zawdzięcza to mniejszej zawartości miodu i krótszemu czasowi leżakowania, który zwykle nie przekracza roku. Czy to znaczy, że czwórniak jest gorszy od półtoraka, dwójniaka czy trójniaka? W żadnym wypadku! Jest po prostu inny – słabszy mocą, ale zdecydowanie łagodniejszy w smaku, co dla wielu osób będzie ogromną zaletą. Czwórniaka uzyskujemy w prosty sposób – dobieramy proporcje miodu i wody tak, aby na jedną miarę miodu dać trzy miary czystej wody. Zwykle oblicza się to w litrach i tego warto się trzymać, gdybyście próbowali kiedyś samodzielnie przygotować miód pitny czwórniak. Chociaż przy obecnej dostępności naprawdę dobrej jakości miodów pitnych w każdym rodzaju, samodzielne przygotowywanie tego napoju jest rzadko spotykane. Sytuacja miała się inaczej w dawnych czasach, ponieważ miody pitne były jednym z powszechniej spożywanych napojów nawet w czasach Piastów. W średniowiecznej Polsce czwórniaki i inne rodzaje miodu często towarzyszyły ówczesnym Polakom w codziennym życiu. Jednak to nie Polacy wymyślili ten napój, ponieważ wzmianki o nim można doszukać się nawet w czasach starożytnych, gdy to Rzymianie biesiadowali z miodem pitnym na równi z winem. Miód pitny czwórniak trafi w gusta każdego, kto lubi słodkie, naturalne alkohole. Jest w nim wyczuwalna przede wszystkim doskonała słodycz miodu okraszona delikatnym dodatkiem procentów. Często czwórniak jest ulubionym miodem pitnym kobiet, więc to może być dobry pomysł na prezent.