Kup w przeciągu: 

12

[22.04,23.04,29.04,30.04,06.05,07.05,13.05,14.05,20.05,21.05,27.05,28.05]

a zamówienie wyślemy jeszcze dzisiaj

Dzisiaj nie wysyłamy.

Dzisiaj już nie wysyłamy. Paczka zostanie wysłana jutro.

Opcje przeglądania
Zawartość alk.%
Pochodzenie
Cena
  • od
    do

KONIAK MARTELL

Cognac Martell - koniak

Historia marki Martell sięga początków XVIII wieku we Francji i jest najstarszą firmą produkującą koniak, która stale utrzymuje bardzo wysoką pozycję. Zawdzięcza to założycielowi Jeanowi Martellowi, który w 1715 roku rozpoczął produkcję koniaku z winogron rosnących w Les Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins Bois. Rodzina Martell w 1838 roku stała się posiadaczem Château de Chanteloup, czyli Domu Koniaku Martell. Proces produkcji polega na podwójnej destylacji białego wina ze szczepu Ugni Blanc, tworząc przejrzysty destylat pod ścisłą kontrolą, by nic nie zakłóciło destylacji. Po dodatkowym oczyszczeniu z pozostałości winogronowych destylat jest przelewany do dębowych beczek, w których się starzeją. Same beczki są robione przy wykorzystaniu młodych drzewostanów dębów z lasów Tronçais. Podczas starzenia wydobywają z beczek bursztynową barwę oraz aromaty wanilii i suszonych owoców, a dzięki niedojrzałej dębinie beczek smak pozostaje wyjątkowo łagodny. Minimalny czas starzenia to dwa lata, choć niektóre koniaki potrafią leżakować nawet 20, 50 czy 70 lat. Zakończenie procesu leżakowania przypada na moment przelewania do butelek.

Zależnie od rocznika koniak Martell może różnić się intensywnością barwy i smaku. Młodsze będą miały bardziej świeży, owocowy smak, natomiast dłużej leżakujące zyskają głęboki i złożony smak przesycony aromatami. Mimo różnych opinii, że najlepiej smakuje na kamieniach lub po prostu lekko schłodzony, nawet tak wykwintny alkohol może być używany do drinków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium