Kup w przeciągu: 

12

[22.04,23.04,29.04,30.04,06.05,07.05,13.05,14.05,20.05,21.05,27.05,28.05]

a zamówienie wyślemy jeszcze dzisiaj

Dzisiaj nie wysyłamy.

Dzisiaj już nie wysyłamy. Paczka zostanie wysłana jutro.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Miód pitny czwórniak

Miód pitny czwórniak to najbardziej delikatna propozycja z powszechnie znanych typów miodów pitnych. Odznacza się najniższym stężeniem alkoholu, które wynosi od 9 do 12 procent. Zawdzięcza to mniejszej zawartości miodu i krótszemu czasowi leżakowania, który zwykle nie przekracza roku. Czy to znaczy, że czwórniak jest gorszy od półtoraka, dwójniaka czy trójniaka? W żadnym wypadku! Jest po prostu inny – słabszy mocą, ale zdecydowanie łagodniejszy w smaku, co dla wielu osób będzie ogromną zaletą. Czwórniaka uzyskujemy w prosty sposób – dobieramy proporcje miodu i wody tak, aby na jedną miarę miodu dać trzy miary czystej wody. Zwykle oblicza się to w litrach i tego warto się trzymać, gdybyście próbowali kiedyś samodzielnie przygotować miód pitny czwórniak. Chociaż przy obecnej dostępności naprawdę dobrej jakości miodów pitnych w każdym rodzaju, samodzielne przygotowywanie tego napoju jest rzadko spotykane. Sytuacja miała się inaczej w dawnych czasach, ponieważ miody pitne były jednym z powszechniej spożywanych napojów nawet w czasach Piastów. W średniowiecznej Polsce czwórniaki i inne rodzaje miodu często towarzyszyły ówczesnym Polakom w codziennym życiu. Jednak to nie Polacy wymyślili ten napój, ponieważ wzmianki o nim można doszukać się nawet w czasach starożytnych, gdy to Rzymianie biesiadowali z miodem pitnym na równi z winem. Miód pitny czwórniak trafi w gusta każdego, kto lubi słodkie, naturalne alkohole. Jest w nim wyczuwalna przede wszystkim doskonała słodycz miodu okraszona delikatnym dodatkiem procentów. Często czwórniak jest ulubionym miodem pitnym kobiet, więc to może być dobry pomysł na prezent.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium