



Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Poznajcie Cydr Lubelski
Cydr jest napojem alkoholowym pitym od starożytności, miał znaczenie kulturowe i początkowo nazywany był jabłecznikiem. Powstaje w procesie fermentacji jabłek bez dodatku cukru, w wyniku czego powstaje niskoprocentowy, klarowny napój alkoholowy (od 1 do 8%), choć czasem przybiera nieco mętną barwę. Zależnie od zastosowanych odmian jabłek i ich dojrzałości może być przezroczysty lub nieprzezroczysty oraz mieć różne poziomy słodkości zbliżone do nomenklatury winiarskiej. Jest popularnym napojem w Europie, ponieważ najwięcej produkuje się go w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Niemczech i także w tych krajach jest największe światowe spożycie.
Cydr Lubelski pozyskuje owoce z sadów na terenie województwa lubelskiego i tam znajdują się zakłady produkcyjne, w których wykorzystuje się jabłka z pierwszych zbiorów, wyciska się z nich sok, będący bazą cydru. Klasyczny Cydr Lubelski jest słodki, klarowny, zawiera 4,5% alkoholu i produkowany tylko z jabłek, lecz marka ta stale się rozwija i wprowadza na rynek nowe warianty smakowe. Dzięki temu możesz zasmakować niefiltrowanego półwytrawnego lub słodkiego cydru oraz gruszkowego z odmiany Konferencja. Znajdziesz u nas również cydr z porzeczki, antonówki oraz niefiltrowany z dodatkiem naturalnego miodu wielokwiatowego. Dostępny w różnych pojemnościach może służyć jako aperitif do obiadu, schłodzony orzeźwić w gorący dzień, a zimą stać się przepysznym grzańcem. Niewielka ilość alkoholu, delikatny smak i bezglutenowa formuła sprawia, że cydr jest dobrym trunkiem dla każdego. Przekonaj się, czy też staniesz się fanem cydru jak my!