



Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Poznajcie Brandy Belizza
Brandy należy do grupy wódek wytrawnych, a nazwa na ten rodzaj alkoholi pochodzi z języka holenderskiego i oznacza „destylowane wino”. Proces powstawania brandy nazywany jest wypalaniem, dlatego staropolskim odpowiednikiem brandy jest wypalanka lub winiak jako alkohol pochodzący od wina. Czasem wypalanka mylona jest z destylatami na bazie karmelu – przepalankami, lecz proces ich tworzenia różni się od siebie i używanie wymiennie tych określeń może być błędnie zrozumiana. Pierwotnie bazą brandy powinno być wino powstałe z winogron, jednak wraz z rozwojem przemysłu winiarskiego zaczęto używać do tego również win z innych owoców. Mając już jasność w kwestii nazwy, przejdźmy do innych cech tego trunku. Aby taki napój alkoholowy był kwalifikowany jako brandy, musi być produktem szybkiej destylacji wina o zawartości 40% alkoholu. Jednak na półkach sklepowych często można znaleźć także dużo mocniejsze trunki. Brandy klasyczne nie musi mieć żadnej informacji dodatkowej o pochodzeniu destylatu, a wypalanki z win innych owoców powinny mieć oznaczenie pochodzenia wina. Destylaty leżakujące w beczkach są bardziej szlachetnymi odmianami i są opisywane według nomenklatury koniaku. Brandy Belizza to trzyletnia wypalanka (Very Special) produkowana ze słynnych bułgarskich win. Dzięki leżakowaniu możemy zauważyć bursztynowe zabarwienie, spokojny charakter trunku i bogaty aromat, powstały podczas procesu starzenia. Belliza charakteryzuje się przyjemnym czekoladowym smakiem, dlatego świetnie odnajdzie się w towarzystwie gorzkiej czekolady lub deseru podanego po obiedzie.